Svíčková, guláš, vepřové i zvěřinové hody - to jsou přednosti tradičního zájezdního hostince U Šmídů v Bílé Třemešné u nádraží. Od října tohoto roku se restaurace ujal mladý sympatický kuchař Jan Kuhn se svým týmem. K rozhovoru o historii a současnosti restaurace si ke mně přímo U Šmídů přisedla i jeho přítelkyně a také majitel restaurace pan Miloslav Šmíd.
Jsme tu již 2 roky, přičemž doposud jsme se starali pouze o kuchyni a výčep si vedl sám pan majitel Miloslav Šmíd. Od 1. října tohoto roku jsme se již s mým týmem ujali provozu celé restaurace.
Jste poměrně mladý, už se s vaší prací mohli obyvatelé regionu setkat i jinde?
Ano, několik sezon jsem vařil v restauraci U Slunce u Roberta Noska, kde jsem sbíral zkušenosti. Do restaurace přivedl i zahraniční kuchaře, a bylo tedy co se učit. Už i třeba to, že budeme raději dělat českou kuchyni než zahraniční, na kterou se ke Slunci chodilo.
Udělal jste při převzetí celé restaurace nějaké změny?
Nyní od října jsme nabídku zjednodušili a jídelní lístek není románem na pokračování. Na své si ale přijdou všichni. Zakládáme si na tradičních poctivých jídlech a velkých porcích za rozumnou cenu. Dostanete zde svíčkovou či guláš. Připravujeme velké steaky, ale dostanete u nás i těstoviny a saláty.
Odkud berete suroviny?
Maximálně se snažíme používat čerstvé suroviny od místních firem. Například uzeniny z Pecky, spolupracujeme s myslivci, kteří nám na zvěřinové hody dodali divočáka z Mostek.
Co se u vás točí za pivo?
Chceme nabízet místní piva a k tomu občas další malé pivovary. A lidem se to líbí. Dostanete zde tedy Tambor 11° a tmavý 13°, Krakonoš 12° a Kozel 11°. Svátečně přidáme na čep například Bernard 11°, Kozel černý a Svijany 11°. Z nealka je tu točená Kofola, Top-topic malina, v létě domácí limonády. Na kafe jsme nyní pořídili nový stroj.
Jak se tedy s pověstí starého pana Šmída vypořádává nový provozovatel?
Dědovi pana Šmída se tedy podobat nesnažíme... Půjdeme cestou vlastní - umírněnější. Určitě chceme v létě naplno opět oživit pojem "Zahradní restaurace". Ještě dříve, už od konce ledna, chceme představovat různé regiony České republiky, vařit budeme například po valašsku, šumavsku, či znojemsku. O víkendech tady bude hrát živá hudba. Již nyní jsme měli klasický "nedělní čaj" a jednou za čas zde hraje country kapela. A jak jsem říkal, chystáme se na léto upravit zahrádku a více stolů dát i přímo před restauraci. Venku bude v létě naplno šlapat gril a na něm ryby, steaky, či zelenina, nebo do zlatova pečená kýta.
A jaké akce chystáte v nejbližší době?
Nejaktuálnější akcí je náš Silvestr ve stylu James Bond - agent 007. Bude zde speciální výzdoba, raut, přípitek, ohňostroj, moderovaná týmová soutěž stolů a další a další.
Co rodiny s dětmi či pejsky, jste na ně připravení?
Jsme na trase, kudy se řada Dvoráků vydává na výlety - na Pecku, na Zvičinu. Bez problému se u nás dá zaparkovat přímo před restaurací, nebo naproti u nádraží. Je tak jasné, že nás hodně rodin navštěvuje. Už třeba proto, že je u nás hodně prostoru a snad vždy se najde místo. Navíc máme k půjčení pastelky a omalovánky a velkou řadu společenských her pro děti i dospělé. Psi nám také nevadí, pokud je jejich dospěláci mají pod kontrolou.
Výlety dvoráků tímto směrem jsou opravdu časté a vy jste v těsné blízkosti nádraží. Zaznamenali jste, že by si návštěvu u vás někdo koordinoval podle jízdního řádu?
Ale ano, stává se, že lidé vystřelí ze židlí a honí vlak, či autobus, na který měli stále dost času. Ale je to opravdu jen přes ulici. A to nejen vlak, ale i autobusová zastávka.
Máte zde omezené kouření?
Nyní to máme nastaveno tak, že se nekouří do 15 hodin a pak už se ve výčepu kouřit může. Štamgasti jsou pro nás velmi důležití a řada z nich si pivo bez cigarety neumí představit. Restaurace je ale skutečně veliká a je rozdělena na dvě části, takže se kouří jen ve výčepu a ve druhé části ne. Z výčepu máme skrz fasádu silný ventilátor, který zakouřený vzduch odsává ven. Kouř z cigaret tak v druhé části není takřka vůbec cítit.
Jaká je kapacita restaurace? Dokážete pojmout autobus turistů?
Máme 70-80 míst a ani 2 autobusy pro nás problém nejsou. Oceníme ale, když se předem ohlásí, přeci jenom nějakou přípravu to zabere.
Jak to máte s personálem?
Moc rádi jsme si zde nechali jednu z šikovných servírek, která zde pracuje už 5 roků a k ní jsme přijali novou posilu. Od Slunce jsem si přivedl kolegyni Žandu Lárovou. Střídala se se mnou v kuchyni už tam a dobře nám to klapalo. Personál je jednoznačně to nejdůležitější. Potřebujete se na sebe navzájem spolehnout, věřit si. Často se jich ptám na názor, rozhodně si nehraji na neomylného podnikatele.
Zvládáte zde uspořádat i svatby, firemní večírky a oslavy? Ano, velký sál sice v provozu není, ale i tak je restaurace opravdu veliká a pro větší společnost můžeme restauraci rezervovat úplně celou.
Hudební kulisu zde dotváří rádio. Máte zde i televizor?
U nás hraje takřka nonstop Rock radio s pořádnou muzikou. Nijak to ale nekřičí a hudba spíše dotváří kulisu restaurace. Velká televize je ve výčepu a pouští se, když si hosté řeknou, že by rádi zkoukli nějaký významný sportovní přenos.
Děkuji za rozhovor a přeji mnoho spokojených zákazníků.
19.11.2024 - Do 22. listopadu 2024 je hlášena výluka na trati v úseku Hradec Králové hl. n. - Jaroměř, kde je zavedena náhradní autobusová doprava. Autobus nahrazující rychlík směr Hradec Králové vyjíždí již ze Dvora Králové.
04.11.2024 - Na interním oddělení městské nemocnice ve Dvoře Králové je opět od pondělí 4. listopadu zákaz návštěv.
25.10.2024 - V pondělí 28. října je zákaz prodeje v provozovnách nad 200 metrů čtverečních prodejní plochy a v některých dalších provozovnách.
21.10.2024 - V železničním úseku Teplice nad Metují - Broumov dojde k prodloužení výluky traťové koleje ve dnech 25.10. - 1.11.2024.